Plody pro tento destilát pochází ze starých solitérních stromů, které rostou v CHKO Bílé Karpaty nad Tvarožnou Lhotou, kde můžete najít i muzeum oskoruší. Některé ze stromů jsou staré několik set let. Jsou ve volné přírodě, kam se človek dostane jen pěšky (v lepším případě na kole).
Sběr probíhal postupně, jak dozrávaly (či spíše přezrávaly) a hniličkovatěly plody. Sběr je proto extrémně náročný a samotná Oskerušovice je nesmírně vzácná.
Doporučujeme:
Námi doporučovaná teplota podávání a skladování je od 10 – 18 °C.
Není nejmenší důvod naše destiláty chladit a nebo dokonce vymražovat!
Doplňkové parametry
Kategorie: | Destiláty |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Objem: | 0,5l |
Obsah alkoholu: | 50% |
Země původu: | Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Slivovice patří k folklóru Horňácka stejně jako hudba a zpěv. V kraji pod pohořím Bílých Karpat, plném kamenité půdy se švestkám dařilo a naši předci vždy těžili z darů těchto stromů. Tradice pálení zde má hluboké kořeny, je generačně předávána z otce na syna a my těžíme z bohatých zkušeností a zvyklostí. Jsme vychováni k lásce k našemu produktu, našemu tekutému zlatu, naší „živé vodě“.
V roce 2014, kdy jsme pod krásným Větrným mlýnem v Kuželově otevřeli restauraci a penzion vybudovaný v tradiční architektuře Horňácka, jsme se s přílivem hostů z různých koutů nejenom naší země začali potýkat s problémem, že jim nemůžeme nabídnout typický a vyhlášený produkt našeho kraje, to na co je u nás pyšný každý hospodář – vlastní ovocný destilát. Nepřipadalo nám správné nabízet produkty lihovarů, které nemají s naším tradičním výrobkem mnoho společného. Jediná cesta, která by legislativně splňovala požadavky, bylo založit vlastní ovocný lihovar.
V roce 2017 se nám naskytla možnost koupit v Kuželově, skoro již zapomenutou dvanáct let chátrající budovu pálenice po vyhlášené rodině palírníků Ševečků a uvnitř jsme nalezli krásnou původní měděnou palírnu jejíž počátky sahají do roku 1929. Neváhali jsme, budovu zakoupili a roku 2018 se pustili do kompletní rekonstrukce budovy a modernizace palírny , tak abychom se mohli pochlubit jak vlastním produktem, tak i nabídnout služby pěstitelského pálení pro malopěstitele v okolí.
Ovoce pochází převážně z našich sadů a sadů místních pěstitelů v CHKO Bílých Karpat a Moravského Slovácka. Pěstujeme tradiční odrůdy tohoto kraje pro zachování té správné chuti a vůně.
Ovoce ručně sbíráme té nejlepší kvality a kvas necháváme dostatečně prokvasit a dozrát do správného času.
Ani s výrobou nespěcháme. Postupným, několikanásobným přepalováním v měděných kotlích se zásadou – pomalu s pokorou a láskou tvoříme to co nás baví a co nás naučili naši otcové a dědé.
Vše je naše ruční výroba od sběru ovoce po nalepení etikety.
Specializujeme se na limitované ročníkové edice z plodů našeho krásného Slovácka , naší zahrady Moravy.
Stačí přivonět a ochutnat.
David Kozumplík