Opus Magnum - 43%
Jedinečná vínovice, která zrála v sudu od roku 2014. Pouze 100 kusů!
V prodeji lahev č. 71/100
V roce 2014 jsme vypálili šarži vínovice z pečlivě vybraných odrůd, která hned po ochutnání slibovala velký potenciál. Ještě týž rok jsme její malou část prozřetelně naložili do dvou dubových sudů a schovali hluboko do skladu. Během let její čirá forma posbírala medaile na mnohých tuzemských i zahraničních soutěžích destilátů. V dubových sudech zatím trpělivě zrála její zlatá sestra a postupně se měnila v koňak. Až po šesti letech jsme konečně uznali, že uzrála k dokonalosti.
Naše palírna stojí kousek od místa, kde se věhlasný alchymista Magistr Edward Kelley snažil pro Rudolfa II vyrobit elixír mládí. Destilace alkoholu byla vždy oprávněně s alchymií spojována. Každý alchymista musel toto umění ovládat. Přímo se tedy nabízelo na tuto tradici navázat. Vrcholný cíl alchymisty se nazýval Opus Magnum, což znamená Velké dílo. Vzhledem k tomu, že tento destilát považujeme za naše vrcholné dílo, tak nám toto jméno přišlo příhodné.
V chuti je Opus magnum velkorysý a plný výzev k objevovaní. Výraznému buketu vládne čokoláda a oříškové tóny. V chuti poznáte vyzrálé hrozny, které příjemně podtrhuje jemná dubová tříslovina.
Do světa jsme vypustili pouze jeden ze sudů – druhý si ponecháme pro sebe v archívu. Vzniklo tedy pouhých 100 ks lahví Opusu Magnum.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Destiláty |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Objem: | 0,5l |
Obsah alkoholu: | 43% |
Země původu: | Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Palírnu Radlík jsme založili jako pěstitelskou pálenici v roce 1998 a od roku 2001 máme i koncesi na ovocný lihovar. Byla to však spíše hobby záležitost, neboť na mafiánském trhu přesyceném miliony litrů nezdaněného lihu jsme nechtěli působit.
Teprve po metanolové aféře se vytvořily podmínky pro solidní podnikání. Následně se nám podařilo přikoupit okolní zdevastované stavby a v roce 2018 jsme palírnu významně rozšířili a modernizovali. Tentokrát jsme do tradiční technologie zakomponovali i řadu vlastních inovací, které nám umožňují lépe autorsky ovlivňovat tvorbu produktu.
Na základě dvacetileté zkušenosti jsme navrhli originální destilační aparaturu, která nám plně umožňuje přizpůsobit se charakteru ovoce, vytvářet nejjemnější destiláty a přitom zachovat plnost ovocných vůní a chutí.
Nestačí množství čidel v aparatuře, ale po kapkách ochutnáváme a řídíme destilaci. Každá šarže je následně senzoricky laděna mistrem destilatérem.
Nové destilační zařízení bylo vyrobeno dle našeho originálního návrhu. Srdcem je dvoukotlová aparatura skládající se ze surovinového kotle o objemu 400 litrů a druhého, tj. rektifikačního kotle, na 200 litrů. Zvláštností je, že druhý kotel je opatřen rektifikační nástavbou o třech patrech, ve kterých při jejich uzavření dochází prakticky k opakovanému pálení. Pokud jsou tedy patra otevřená, je destilát pálen dvakrát, pokud všechna uzavřeme, pálíme 5krát. Zařízení umožňuje destilatérovi otevíráním pater měnit v průběhu pálení parametry destilace, a tak citlivě reagovat na charakter destilátu, který se v průběhu pálení mění. Vybrané frakce můžeme navíc upouštět do zásobníku, ze kterého je opět přečerpán do druhého kotle a opakovaně přepálit.
Další inovací je, že v druhém kotli je klasický plynový atmosférický hořák nahrazen infračerveným zářičem, který umožňuje citlivější regulaci ohřevu, a tak lepší oddělení frakcí.
Tento způsob umožňuje vytvořit destilát, který je podstatně jemnější, ale plně si zachovává maximum typického ovocného charakteru.
Druhým destilačním zařízením je menší aparatura, která umožňuje kompletní hlídání teplot páry, vody, destilátu, deflegmace, tlaku, bohatosti aroma a jejich přesné nastavení na LCD dotykové obrazovce, včetně zápisu historie destilace k další analýze. Toto aparatura je vybavena i aroma košem v parním dómu pro maceraci bylinek atd.
Toto zařízení používáme pro některé speciality a průtahové destiláty.