Jošt 10 - Moravia
Světle zlaté nefiltrované a nepasterované výčepní pivo českého typu se středně výraznou sladovou a chmelovou vůní. Středně plné sladové tělo, střední až vyšší hořkost, svěží s výbornou pitelností. |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Piva |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Objem: | 0,75l |
Obsah alkoholu: | 4,0% |
Země původu: | Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Původní pivovar stával od roku 1894 v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská. O několik let později, v roce 1898, byla založena "Akciová společnost Moravia". Pivovar v době svého vrcholu vařil asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně a jeden z největších na Moravě. Jednalo se převážně o dobu první republiky, která rozvoji pivního průmyslu velmi přála. Ke specialitám pivovaru Moravia ve dvacátých letech minulého století patřilo čtrnáctistupňové světlé exportní pivo Zlato Moravy a šestnáctistupňové speciální tmavé pivo Bavaria. Pivovar však dostihla hospodářská krize, která v roce 1933 vyústila v zastavení výroby. Později v roce 1943 došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem, čímž došlo k definitivnímu zániku kdysi slavné značky pivovaru Moravia.
V roce 2016 v původní budově sladovny na Kotlářské vznikly první, experimentální várky spodně kvašeného piva. Následně byla značka PIVOVAR MORAVIA zaregistrována, a na slavnou tradici tak bylo možno začít navazovat. Kvůli nutnosti zvýšení kapacity se však pivovar v září 2017 přestěhoval do nových prostor do brněnských Medlánek. Zde od roku 2020 Moravia technologie a prostory sdílí s "bratrskou" značkou Lucky Bastard. Aktuální max. kapacita je 10.000 hl/rok.
Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Pivovar samotný byl navíc bohužel kompletně srovnán se zemí a zůstala po něm jen správní budova paláce Morgensternových a zmiňovaná budova tehdejší sladovny, která se dochovala jen částečně. Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o technologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by nám rekonstrukci chuti neumožnila - suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.
Hned při znovuobnovení značky Moravia v roce 2016 jsme si zadali jasný cíl – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky. A samozřejmě nejen vařit, ale také nabízet milovníkům tohoto zlatavého moku k uhašení žízně a prožitkům ve chvílích pohody při posezení s přáteli nad orosenou sklenicí našeho řemeslného piva. Proč řemeslného? Protože u nás vše děláme poctivě, s řemeslným umem, dovedností a úctou k tradici. A přesto, že tradice je pro nás zavazující, chceme vyrábět piva, kterou budou nad ostatním svým charakterem vynikat. Tedy piva zajímavá, ke kterým se budete rádi vracet.